Be Inspired Tardor Ets cultureta i foodie?
Sant Pere de Rodes. Autor: Toni Vilches
Ets cultureta i foodie?
9 parades imprescindibles entre vinyes i patrimoni monumental

Et proposem un recorregut pel ric patrimoni històric i cultural de tota la regió de Girona a partir de l’àmplia oferta enogastronòmica que trobem a cada racó.

L’EMPORDÀ, BRESSOL DE LA CULTURA DEL VI

Sabies que els grecs van començar a introduir el vi a Catalunya a través de l’Empordà? Que la Garnatxa també té el seu origen a l’antic comtat d’Empúries?

A partir de diverses obres literàries històriques, també s’han situat a l’Empordà els inicis de l’elaboració i consum de la Garnatxa, a finals del segle XIII, tot i que no agafà volada fins a mitjans del segle XIX, quan curiosament també s’estaven creant les primeres cooperatives de vi a Catalunya. Qui t’ho pot explicar millor és l’equip de Glops d’Història, que t’oferirà un itinerari denominat ‘A la recerca de les varietats perdudes’ per l’Albera i la plana d’Empordà, o l’equip del Cellers d’en Guilla de Rabós d’Empordà, a partir de la seva visita guiada ‘Els secrets de la Garnatxa Roja’.

Coneix els orígens i secrets de l’Empordà a partir de 9 activitats enogastronòmiques

VINYES AMB VISTES AL MAR

Durant l’edat mitjana, sota el lideratge del Monestir de Sant Pere de Rodes i el monjo cellerer Ramon Pere de Noves, les vinyes de l’Empordà es trobaven per tot el Cap de Creus. Actualment, encara podem apreciar les terrasses on aquestes vinyes històriques se situaven. Si encara no ho has fet, descobreix aquest monestir rodejat d’un paisatge i entorn d’allò més privilegiat, a la Serra de Rodes; tot seguit, baixa fins a Garriguella i visita la Cooperativa de Garriguella i el Mas Llunes i gaudeix d’un tast dels vins empordanesos que tant apreciaven grecs i romans en aquesta regió. Finalment, apropa’t al Celler Cooperatiu d’Espolla i diverteix-te amb les visites teatralitzades que hi organitzen.

JOSEP PLA I LES ARTS DE LA PESCA

Com a bon foodie, també t’agradarà el producte de costa. Així que, no gaire lluny d’Espolla, tens Roses, on pots visitar la històrica Ciutadella i gaudir d’un bon dinar maridat amb vins DO Empordà. O bé, si creus que ja t’has mogut prou per l’Alt Empordà, atansa’t a la comarca del Baix Empordà i atura’t a Llofriu i Palafrugell, on et proposaran ‘Les tapes dels tapers’, un maridatge entre cultura, patrimoni i gastronomia que té lloc al restaurant Sala Gran i que inclou una visita guiada al Museu del Suro. Però qui ha trepitjat Palafrugell sap que allà també hi ha la Fundació Josep Pla, on, juntament amb Sala Gran, ofereixen ‘Josep Pla, cuina i paisatge’, un recorregut a través de Josep Pla, la cuina de l’Empordà i el paisatge que el va inspirar en la seva literatura.

Com a bons deixebles de grecs i romans, gaudim també del bon peix, així que és condició sine qua non entrar al Museu de la Pesca de Palamós i apuntar-se a les visites guiades de la subhasta del peix, tant per a petits com per a grans!

Comparteix