Be Inspired Estiu Hivern Primavera Tardor Campanyes gastronòmiques durant l’any
Vicus Restaurant, Pals. Autor: Joan Divi Figueras.
Campanyes gastronòmiques durant l’any
Fira de vins, sopars maridats, garoinades...

Les nostres varietats autòctones, l’entorn i l’esforç diari dels productors locals ens permeten gaudir d’una amplíssima programació d’activitats enogastronòmiques durant tot l’any. Aquí desgranem algunes idees… Però les opcions al nostre territori són infinites!

Els hiverns ens regalen una delícia per al paladar, vinguda del fons marí i amb una curiosa closca punxeguda… La que aquí Girona anomenem garoina, garota o eriçó de mar. La garoina és sinònim d’un gust intens de mar i es troba a la costa empordanesa, així com en altres regions del Mediterrani.

Des de 1992 es promou una campanya gastronòmica a Palafrugell per contribuir a donar a conèixer la garoina de proximitat durant els mesos de gener, febrer i març, en plena etapa reproductiva de l’animal marí –període durant el qual se’n permet la pesca– i quan es troba en el seu millor moment. També és coneguda la campanya “És temps d’uriços” a Sant Feliu de Guíxols, on cada febrer s’organitza una uriçada popular. Es tracta de campanyes on podem gaudir des d’àpats populars, menús especialitzats o excursions en barca, fins a packs que inclouen ofertes en allotjaments.

Ah! I, evidentment, hi gaudiràs d’un tast de la garoina acompanyat sempre de vins de la DO Empordà 🙂

Propostes originals pensades per a tothom

Cada hivern també té lloc una cita indispensable per a la gent d’Espolla, a l’Alt Empordà. Situat en un entorn privilegiat, rodejat de vinyes i trulls, el municipi d’Espolla celebra la Fira de l’oli i l’olivera. Aquesta fira agrupa més de 90 expositors, alguns dels quals productors d’oli provinent d’oliveres autòctones de la regió i ofereix activitats pensades per a totes les edats: tastos i maridatges, tallers de cuina, fires, exposicions, conferències i xerrades, presentacions de llibres, obres de teatre, concursos, concerts i caminades populars.

En el cas de la primavera, celebrem la seva arribada amb Vívid, el festival del vi de la Costa Brava. El mes d’abril és el mes en què l’Empordà es converteix en el focus de l’enoturisme a Catalunya, oferint un extens programa de propostes enoturístiques singulars i exclusives a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà: tallers familiars, passejos sensorials, esmorzars entre vinyes, visites guiades, tastos de vins i monòlegs maridats. Any rere any la programació es renova i es publica al web vivid.costabrava.org

Una altra campanya primaverenca són les Jornades Gastronòmiques del Peix Blau a Blanes, on podreu trobar menús molt diversos, tots ells focalitzats en el peix blau, en diferents establiments del municipi.

A tocar de França tenim Figueres, capital de l’Alt Empordà i municipi que es converteix en l’epicentre de l’enologia durant els dies de celebració de la Mostra del Vi de l’Empordà, la fira de vins de la DO Empordà que cada any té lloc a La Rambla de Figueres. Una tradició per als figuerencs com a punt de trobada per a donar la benvinguda a l’estiu.

Un estiu on no hi ha excusa que valgui per a no assaborir l’autèntica gamba de Palamós a través de la seva fira, centrada exclusivament en diferents degustacions del producte estrella del poble. El mateix a Pals amb la seva campanya gastronòmica “Pals i la cuina de l’arròs”, que compta amb la col·laboració de varis restauradors i amb l’organització de mercats, cursos de cuina, tallers o visites guiades.

I, cap a finals d’estiu o inicis de tardor, tenim la Festa de la Sal de l’Escala, la Fira del Mar i de l’Escamarlà a Llançà, la campanya del Suquet de peix de Roses o les jornades de Palafrugell dedicades al seu plat antic i més típic, Es Niu de Palafrugell.

Sopars maridats. Cuina i vi de l’Empordà. L’alta (eno)gastronomia a l’abast de tothom

I, per últim, des de l’any 2013 s’impulsa una campanya gastronòmica denominada ‘Sopars Maridats’, organitzada per restaurants de la Cuina de l’Empordanet i del col·lectiu gastronòmic de l’Alt Empordà, la Cuina del Vent, que hi participa des del 2015, en coordinació amb els cellers de la DO Empordà.

Es tracta de prop d’una trentena de sopars maridats de cuina empordanesa, on s’ofereix als comensals el millor maridatge en gastronomia i enologia de la mà d’un cuiner i d’un viticultor professionals de l’Empordà.

Se’ns fa la boca aigua només de pensar en els restauradors i cellers que formen part d’aquesta iniciativa, tots ells de renom. Entre molts altres, destaquen els restaurants Empòrium, Es Portal, Godard, Vicus, Els Tinars, Bo.TiC, Els Pescadors, Casamar i La Calèndula o cellers com Vinyes dels Aspres, Masia Serra, Hugas de Batlle, Espelt Viticultors, Martín Faixó i Terra Remota.

I a tu, no se t’ha fet la boca aigua?

Comparteix